Mengasah Mata

oleh: Malique Mic

Hai semua. Kepada newbie dalam wedding photography, saya ingin share satu cara bagaimana nak mendapatkan gambar yang menarik serta tidak bosan untuk dilihat. Saya sering ditanya, bagaimana untuk mendapatkan gambar yang cantik, apa setting kamera dan sebagainya.

Dulu semasa mula-mula menceburi bidang ini, saya juga banyak bertanya. Selain bertanya, saya banyak melakukan homework dan 'mengulangkaji'. Sebenarnya selain kita memiliki kemahiran seni melihat atau art of seeing, kita kena sentiasa rajin upgrade diri dan skill kita. Skill boleh di develop melalui praktikal mahupun melalui teori. Selain pergi ke kelas, ilmu juga boleh diperolehi melalui media massa dan media cetak. Ini dikatakan cara untuk mengasah mata dan kemudian digilap dengan latihan praktikal.

Mengasah mata yang saya maksudkan adalah, melihat gambar-gambar contoh dari photographer-photographer yang lebih berpengalaman sama ada dari dalam atau luar negara. Kena rajin explore internet dan juga video-video di dalam youtube berkenaan photography. Saya sendiri mempunyai idola saya sendiri dan sentiasa jadikan gambar-gamabr beliau sebagai rujukan. Kalau kita nak maju, kena rajin. Biar lambat asalkan mampu sustain dalam bidang ini.

Kat bawah ni saya sertakan contoh video dari luar negara. Bukan bermaksud suruh tiru pose atau idea diaorang, just mengasah mata dan fikirkan idea-idea yang lebih baik bersesuaian dengan culture dan iklim di Malaysia. Selamat menonton.

  

No comments:

Post a Comment