PEMBELIAN KAMERA DSLR MENGIKUT TREND

oleh : Malique (MRPhoto) 

Salam sahabat-sahabat. Kali ni saya ingin berkongsi lagi topik tentang trend. Kalau dulu saya paparkan trend-trend dalam bidang fotografi perkahwinan, tapi sekarang saya nak bincang sikit tentang trend membeli DSLR. 

Ketika ini banyak keluaran baharu kamera DSLR yang menjadi kegilaan muda mudi tidak kira dimana jua dan tidak mengira usia. Ada yang saya lihat umur 7,8 tahun pun dah ada kamera DSLR tergantung di leher masing-masing. Ini merupakan satu perkembangan positif dalam pasaran DSLR dimana ia mampu dimiliki oleh sesiapa jua bahkan bersifat friendly user. Persaingan antara pengeluar-pengeluar kamera juga semakin sengit dengan penambahbaikan fungsi serta kebolehan merakam video dan peningkatan kualiti pembuatan. 

Disebalik peningkatan pengeluaran dan penambahbaikan fungsi tersebut, ia adalah susulan daripada tercetusnya satu fenomena baharu bagi pengguna iaitu pembelian kamera DSLR mengikut trend. Kenapa dikatakan ikut trend? Saya mengatakan fenomena terbaharu ini kebanyakannya adalah mengikut trend. Ramai juga antara sahabat-sahabat saya yang sebelum ini tidak memiliki kamera, tiba-tiba dengar sudah pun membeli DSLR. Satu perkembangan menarik dalam industri, tapi selepas 2,3 bulan, saya dengar pula mereka sudah menjual kamera. Begitu juga kawan kepada kawan-kawan saya, ada yang memakai kamera DSLR tidak sampai 6 bulan, terpaksa jual kamera DSLR. Perkara yang terlintas di fikiran saya adalah, mungkin mereka perlukan cash segera atau minat dah berubah arah atau mungkin tidak mampu sustain dalam industri ini. 

TIPS SEBELUM MEMBELI DSLR 

Pertama, Sebelum membuat keputusan untuk membeli kamera DSLR, fikirkan dahulu matlamat utama untuk membelinya. Jika kerana minat, pastikan minat itu betul-betul mendalam kerana orang yang betul-betul berminat dengan DSLR, dia tidak akan sanggup menjual semula DSLR walau apapun situasinya. Dan jika minatnya mendalam, dia tidak akan sesekali meninggalkan bidang fotografi dan sentiasa inginkan kepuasan melalui bidang ini. 

Kedua, Sebelum membeli DSLR juga, pastikan tidak mengikut trend atau terpengaruh dengan kawan-kawan yang senantiasa ‘mencucuk’ kita sama ada secara terang-terangan atau secara tidak kita sedar. Jika kita membeli DSLR kerana trend ‘orang ada kamera kita pun wajib ada kamera’, maka ianya tidak akan mampu bertahan lama. Sebulan dua, kamera hanya terperuk di rumah ataupun berpindah tangan melalui pertukaran cash dan nilai. 

Ketiga, Sebelum membeli kamera DSLR jika niat kita untuk menceburi bidang fotografi sosial seperti wedding, portrait, modeling dan sebagainya, pastikan kita membuat perancangan awal yang rapi. Dalam bidang ini, persaingan amat sengit dan memerlukan komitmen tinggi atas setiap usaha. Ianya bukan sesuatu yang mudah. Perancangan kita harus meliputi seawal pembabitan sehingga kemana kita mahu capai dalam bidang ini. Justeru, pemikiran harus berasaskan pembinaan tapak dalam industri sehingga bagaimana untuk sustain dalam bidang ini. Kualiti adalah sesuatu yang amat dicari oleh pelanggan dan ia menuntut seribu pengorbanan. Jika kita tidak mampu sustain dalam bidang ini, maka elokla lupakan niat untuk membeli DSLR atau memceburi bidang Fotografi Sosial. 

Keempat, jika niat kita membeli DSLR hanya kerana suka-suka maka elokla membuat pilihan belian yang betul. Sesetengah dari kita dicucuk oleh rakan-rakan sehingga kita membeli kamera DSLR yang sangat mahal untuk tujuan suka-suka sahaja. Adalah tidak menjadi masalah untuk membeli DSLR yang mahal untuk tujuan suka-suka jika kedudukan kewangan kita adalah baik, namun ada sesetengahnya sanggup berhutang dengan bank untuk membeli DSLR mahal untuk tujuan suka-suka dan akhirnya terpaksa menanggung beban loan sehingga 20 tahun, berbaloikah? Syarikat pengeluar kamera menawarkan berbagai variasi pilihan untuk pengemar photo. Dari yang murah sehingga yang mahal giler. Pilih ikut kemampuan dan mengikut kegunaan. Jangan memilih dan membeli mengikut trend yang akhirnya merugikan diri sendiri. 

Saya harap beberapa tips asas tadi mampu membuatkan sahabat-sahabat berfikir sebelum membuat pembelian. Trend itu bagus bagi sesetengah pihak terutamanya pengeluar, namun dipihak pengguna, harus mengkaji terlebih dahulu agar wujudnya situasi ‘menang membeli menang memakai’. itu saja dari saya untuk kali ini. Semoga mendapat info berguna dan semoga berjumpa lagi.